Σάββατο 29 Μαρτίου 2014



H2O, ύδωρ, νερό, νεράκι = πολύτιμο

Στη Διαχείριση Φυσικών Πόρων φέτος ασχοληθήκαμε εκτεταμένα με το θέμα ‘ΝΕΡΟ’. Αποφασίσαμε, λοιπόν, να βρούμε όσες περισσότερες κατηγορίες, στις οποίες συμμετέχει το νερό στην καθημερινή και όχι μόνο ζωή μας. Η ομάδα μας, λοιπόν, έτυχε την κατηγορία ‘Το νερό στην Χημεία’’. Αρχικά μπορώ να ομολογήσω ότι νόμιζα ότι η δουλειά μας θα ήταν εύκολη αλλά όπως τελικά αποδείχθηκε υπήρχαν πολλά πράγματα τα οποία μέχρι τώρα δεν ήξερα...

Το νερό που όλοι το θεωρούμε πλέον αυτονόητο και όχι αγαθό είναι όντως κάτι το τόσο σημαντικό… Όσο συνηθισμένοι και αν είμαστε και όσο πολύ και αν το χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα μας υπάρχουν πράγματα τα οποία δεν γνωρίζουμε για το υπερπολύτιμο αυτό υγρό. Καθημερινά λοιπόν βλέπουμε νερό χωρίς όμως να το καταλαβαίνουμε πολλές φορές… Ξέρατε ότι τα φρούτα που τρώμε περιέχουν ως και 93% νερό, ότι οι νόστιμες τηγανητές πατάτες που απολαμβάνουμε περιέχουν μέχρι και 85% (βέβαια πριν τις τηγανίσουμε) και ότι το ίδιο μας το σώμα αποτελείται από 75% νερό περίπου;

Και εδώ λοιπόν είναι το σημείο που είναι φανερή η σημαντικότητα του νερού στην συνέχιση της ζωής. Για να μπορέσουμε να το καταλάβουμε καλύτερα ας υποθέσουμε-σκεφτούμε κάποια πράγματα. Σκεφτείτε λοιπόν πως θα ήταν ένα μήλο χωρίς το νερό που τώρα περιλαμβάνει.. Θα ήταν σαν ένα μικρό και ξεφουσκωμένο πλέον μπαλόνι γεμάτο ζάρες… Σκεφτείτε τώρα τα αγαπημένα μας και γεμάτα δροσιά καρπούζια και πεπόνια, τα οποία χωρίς το νερό θα ήταν απλά μια… πικρή φλούδα.  Τέλος, ας σκεφτούμε και εμάς τους ίδιους.. Άραγε πώς θα ήμασταν χωρίς αυτό το 75% νερό που περιέχει το σώμα μας τώρα; Θα ήμασταν κοντοί, με κυρτωμένες πλάτες, ξηρό δέρμα ή μήπως δεν θα μπορούσαμε να υπάρξουμε καν.

Και θα μου πείτε τώρα, μα τι το κάνουν όλο αυτό το νερό οι ζωντανοί οργανισμοί μέσα τους; Η απάντηση λοιπόν θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε ακόμα καλύτερα την  σημαντικότητα του νερού μας. Αυτό το άχρωμο και άοσμο λοιπόν υγρό είναι απόλυτα απαραίτητο για την πραγματοποίηση όλων των διαδικασιών που οδηγούν στην παραγωγή ενέργειας στον άνθρωπο αλλά και στους άλλους ζωντανούς οργανισμούς. Σημαντικό παράδειγμα αποτελεί η βασικότερη από όλες αυτές τις διαδικασίες, η φωτοσύνθεση.

Και μετά από όλα αυτά τα παραδείγματα μπορούμε να καταλάβουμε γιατί το νερό είναι τόσο σημαντικό για εμάς και όλους βέβαια τους ζωντανούς οργανισμούς που βρίσκονται πάνω σε αυτήν τον πλανήτη; Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε όλοι να διαχειριζόμαστε όσο το δυνατόν καλύτερα αυτό το πολύτιμο αγαθό έτσι ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα τα μετέπειτα χρόνια στον δικό μας πλανήτη, τον μπλε πλανήτη και αναγκαστούμε να ‘πούμε το νερό, νεράκι’ όπως λέει πολύ απλά ο λαός.

Πανταζόπουλος Δημήτρης,
μαθητής Α’ Λυκείου 1ου Γ.Ε.Λ. Σερρών  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου