Κυριακή 6 Απριλίου 2014

ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ



ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ

ΝΕΡΟ

   Το νερό, το πιο κοινό υγρό στοιχείο του πλανήτη, είναι σημαντικής ζωτικής σημασίας για κάθε μορφή ζωής. Αποτελεί το μέσο διάχυσης και λαμβάνει μέρος σε όλες τις βιοχημικές αντιδράσεις διεργασιών ζωής. Υπάρχει σε αφθονία στην επιφάνεια της γης ενώ γενικότερα κατανέμεται στους ωκεανούς (97,13%), στις πολικές περιοχές (2,24%), σε υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες (0,61%) και σε επιφανειακούς υδροφόρους ορίζοντες (0,02%).
 Το νερό είναι ο κύριος παράγοντας ο οποίος διαμορφώνει το φυσικό τοπίο. Μέσω των διεργασιών διάβρωσης και μεταφοράς ιζημάτων, το νερό συμβάλλει στο σχηματισμό κοιλάδων, πλημμυρικών πεδιάδων, εκβολών δέλτα, παραλιών καθώς και σπηλαίων.

ΥΔΡΑΥΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Λέγοντας υδραυλική ενέργεια εννοούμε την ενέργεια που παράγεται από την μετακίνηση του γλυκού νερού από τους ποταμούς και τις λίμνες. Το νερό από την φύση του αποκτάει μεγάλη κινητική ενέργεια κατά την ροή από περιοχές με μεγάλο υψόμετρο σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Το  νερό  έχει  δυναμική  ενέργεια  όμως  όταν  είναι  πολύ  ψηλά  και  πέφτει  μετατρέπεται   σε  κινητική  ενέργεια. Αυτή  την  ενέργεια  του  νερού  την  εκμεταλλευόμαστε με τα υδροηλεκτρικά έργα (υδροταμιευτήρας, φράγμα, κλειστός αγωγός πτώσεως, υδροστρόβιλος, ηλεκτρογεννήτρια, διώρυγα φυγής) για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος

 Στη χώρα μας η υδροηλεκτρική ενέργεια ικανοποιεί το 10% των ενεργειακών μας αναγκών. 

Νούλης Θεόδωρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου